Счетоводни услуги и консултации
Регистрация и промяна на фирми
Виртуален офис

Част I: Виртуален офис
Автор: Норн Консулт, дата: 02.04.2019г.

Вероятно има много хора които не знаят какво представлява виртуалният офис, а част от тях дори не подозират с какво би могла, подобна аутсорс услуга, да им бъде полезна. Ако сте един от тези хора, то тази статия е точно за вас – тук ще обясним накратко какво представлява тази услуга и защо я наричаме "Услуга на бъдещето.

В днешно време, както личния живот, така и бизнес живота, се движат с изключително забързан ритъм. Почти всеки се е сблъсквал със ситуация в която работния ден се оказва крайно недостатъчен за приключване на поставените задачи, а често, дори 24-те часа в денонощието не стигат. Вероятно много от вас, познали се в описаната ситуация, са мечтали да могат да прехвърлят част от рутинните ежедневните ангажименти и свързаните с тях дейности и средства, на някой друг, като така си осигурят повече време за почивка или съсредоточаване върху важните и изискващи концентрация решения.

Точно такава „отмяна“ предлага услугата „Виртуален офис“ – възползвайки се от нея, освен физически адрес за регистрация и кореспонденция с вас и вашият бизнес, можете да пренасочите към професионалистите от виртуалния офис и множество други дейности, които отнемат от вашето време като: следене на електронна поща и отсяване на спам писмата, приемане на телефонни обаждания от ваше име, водене на график за срещи, и други. Едно от най-важните предимства които ви осигурява виртуалният офис, е адресът за кореспонденция с всички държавни институции. Изискванията на Българското законодателство, в много случаи предвиждат косвени и/или ефективни санкции, ако юридическо лице на може да бъде открито на предоставения от него адрес за кореспонденция. Малка част от тези санкции са: отказ от регистрация по ЗДДС, считана за получена кореспонденция в случай, че лицето не бъде намерено на предоставения адрес (възможно е да пропуснете срок за обжалване или предприемане на действия), поради което е възможно да ви бъде вменена финансова отговорност или санкция, както и много други, които можете да избегнете възползвайки се от виртуален офис. На адреса за кореспонденция, който получавате, винаги (в работно време) има упълномощено лице, което да приеме длъжностните лица и/или подлежащите на връчване документи (актове, писма, уведомления и др.), като по този начин ви осигури достатъчно време за реакция и предприемане на необходимите (или изискани от съответните служби) действия.

Наричаме виртуалния офис „Услуга на бъдещето“, тъй като все повече бизнеси се организират без физическа локация, като така предлагат гъвкавост на своите клиенти и си осигуряват предимство пред конкуренцията. Липсата на физическо „ядро“ обаче, все още не е засегнато в законовите норми и изисквания, които предполагат наличието на физическа локация за всеки бизнес, а съгласете се – поддържането на офис и служители, само с цел приемане на кореспонденция, е чиста загуба на време и средства. Ето защо Виртуалният офис е услугата на бъдещето – възможност за всеки бизнес да се освободи от ограниченията на физическото ядро и досадната бумащина и бюрокрация, като освен това се пестят и финансови активи, така нужни за успеха на бизнеса и отговор на динамичната бизнес среда.

© 2022 Норн Консулт. Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.