Счетоводни услуги и консултации
Регистрация и промяна на фирми
Виртуален офис

Част II: Виртуален асистент
Автор: Норн Консулт, дата: 25.04.2019г.

Що е то виртуален асистент и има ли той почва у нас? Какво прави този „Виртуален асистент“? Това някаква програма ли е? Все въпроси, задавани често, и също толкова често – оставяни без изчерпателен отговор. Ето защо решихме да внесем малко повече яснота относно това какво точно представлява виртуалния асистент, кога и за кого може да бъде полезен, защо за все повече хора се налага да се възползват от подобна услуга и защо наричаме този тип услуга – Услуга на бъдещето.

Нека започнем с това какво представлява Виртуалният асистент и за кого е предназначен. Виртуалният асистент е вашият личен бизнес асистент, на когото можете да възложите разнообразни задачи, като например различни проучвания (на потенциални пазари, конкуренти и конкурентни стоки и услуги, марж на цените за определена стока или група стоки и т.н.), набор на документи (препис, превод или от аудио запис), въвеждане, анализ и обобщаване на база данни, както и много други разнообразни административни и офис дейност, изискващи времеви ресурс, работно място, както и някои специфични условия, познания и/или инструменти.

Виртуалният асистент е услуга, предоставяна най-често от един или група специалисти в различни области, способни да изпълняват бързо и точно поставените задачи. Използвайки тази услуга, вие бързо и лесно намирате точния изпълнител за вашите административни нужди, като не се налага да провеждате интервюта, да назначавате и обучавате служители, както и да поддържате оборудвано и подготвено работно място.

Списъкът с дейности, които можете да възложите на виртуален асистент, е на практика безкраен – от прост набор на текст или сортиране на документи, през превод от и на различни езици, до специализирани проучвания на пазарни ниши или цели пазари, търсене, събиране и сортиране на специализирана информация по зададен критерий, а също и организация на различни бизнес процеси, като официални посещения на бизнес партньори, вечери, интервюта за работа... Както казахме по-горе – списъкът е на практика безкраен. Разбира се, един човек не може да предложи такова разнообразие от познания в различни области, ето защо виртуалните асистенти обикновено разполагат със специалисти в различни области, като така осигуряват оптимално качество за своите клиенти.

Ако приемем, че преди време беше изключително трудно за представителите на малкия и среден бизнес да стъпят на глобални пазари, то днес виждаме огромен напредък в това отношение – обменът на информация е буквално в реално време, пазарите са все по независими от териториални, езикови и други ограничения. Границите обикновено са поставени от ограничения ресурс – било то финансов, човешки или друг. Ето защо, все по-голяма скорост набират аутсорсинг услугите – все повече бизнеси предпочитат да изнесат бюрократичните и административните дейности от своята компания в специализиран външен доставчик, като така си спестяват огромен ресурс, без по никакъв начин това да влияе на качеството, дори напротив – аутсорсвайки част от тежестта на бюрокрацията и администрацията, обикновено качеството се повишава, от една страна, заради освободените ресурси, а от друга – заради професионализма на аутсорс компаниите, тясно специализирани в определени области и предлагащи високо качество на предоставената услуга. Ето защо определяме Виртуалния асистент като „Услуга на бъдещето“ – Виртуален асистент е аутсорс услуга, която пренася голяма част от административната тежест извън вашето предприятие. Услуга, която непрекъснато се развива и набира популярност, като очакванията са в близко бъдеще да заеме водеща роля в аутсорс услугите.

© 2022 Норн Консулт. Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.